Fortsätt till huvudinnehåll

Hur stor är handpenningen?

Hur stor är handpenningen? Handpenningen kan variera en hel del men är oftast 10 procent av vad man köper bostaden för. Så köper du en lägenhet för 2 miljoner så får du oftast lägga en handpenning på 200.000kr. Oftast så skriver man kontraktet och får ett visst antal dagar på sig att sätta in pengarna efter det. För att sedan lägga resterande 90 procent när man får nyckeln och gör klart det sista. Handpenning ska inte blandas ihop med kontantinsats. Kontantinsats är den delen av värdet på bostaden som du inte får belåna. Du får inte belåna mer än 85 procent av av vad köper bostaden för i Sverige. I Sverige har vi ett bolånetak på 85 procent och sedan så är kontantinsatsen alltid minst 15 procent. Du kan inte hitta en bank där du får ha bolån på 100 procent men däremot får du låna till dom sista 15 procenten också men då men ett lån utan säkerhet. Det vill säga du lämnar inget i säkerhet för lånet. Ett så kallat privatlån.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur stor är handpenningen vid köp av bostad?

Hur stor är handpenningen vid köp av bostad? Vanligtvis är den 10%. Men det variera en del beroende på upplägg. Kontakta din mäklare för att se hur mycket du behöver i handpenning där du ska skriva på din nya bostad. Kom ihåg att kontantinsats är en helt annan sak. Handpenningen är vanligtvis 10% av bostadens värde och det ska du vanligtvis betala max en vecka efter du skrivit på att köpa din nya bostad. Sedan när du ska få nycklarna för din bostad så betalar du hela bostaden och då får du ha max 85 procent av bostadens värde som säkerhet för bolånet. Ibland till och med mindre. Och då måste du ha minst 15 procent i insats.

Låna till kontantinsats

Låna till kontantinsats blir många tvungen att göra i och med att man minst måste ha 15 procent av värdet på bostaden som kontantinsats. Köper du en bostad för en miljon kronor måste du således ha 150.000kr som kontantinsats. Vilket så klart väldigt få ha liggandes. Därför måste många välja att låna till kontantinsatsen för att ha en chans att köpa en bostad och komma in på bostadsmarknaden. Handpenning och kontantinsats är dock två helt olika saker. Handpenning är det du lägger när du skriver på för bostaden hos mäklaren. Kontakta din mäklare för att veta exakt procent där.

Menar du kontantinsats?

Många bland som sagt ihop kontantinsats och handpenning. Med väldigt många som menar jag NÄSTAN alla faktiskt. Jag känner en mäklare och enligt honom så tror alla som inte vanligtvis håller på med ekonomi att handpenning och kontantinsats är samma sak. Men det är det ju alltså ej. Därför försöker vi ovan förklara det så snabbt som möjligt för nya besökare som kommer in här för att undvika eventuella missförstånd så snabbt som möjligt.